Örnvallens bostadsområde
Om Charlottenberg

Charlottenberg är en mindre ort i utkanten av Sverige men mitt i Skandinavien. Charlottenberg har tillsammans med orter som Strömstad och Töcksfors utvecklats till handelscentra för handelssugna norrmän.

Det ligger på en av de två vägarna som sammankopplar Oslo med Karlstad/Stockholm. Gränsövergången i Eda är den näst största mellan Norge och Sverige. Riksväg 61 (Riksveg 2 på norska sidan) är starkt traffikerad men ändå lungn och trivsam att köra på. Den kopplar samman ett pärlband av större orter som Karlstad, Arvika och Kongsvinger och vidare in mot Oslo.Järnvägsövergången i Ämterud
Charlottenberg är också en del av järnvägsnätet mellan Stockholm och Oslo och här därför en god del tågtrafik jämte den strida strömmen av bilar som rullar genom vårt lilla samhälle.

Vi gör ingen hemlighet av att vi i omsättning i livsmedelsbrachen tävlar med storheter som Bergvik i Karlstad och även om vi kanske irriterar oss på den ständiga ockupationen av våra butiker så är vi nog ganska nöjda med att norrmännen kommer hit och livar upp vad som annars skulle vara en ganska betydelselös plats.

Charlottenberg består till största delen av bostadsområden, precis som de flesta orter i världen. Både gröna sköna villaområden och nästan lika gröna och sköna hyreshus finns att bostätta sig i om man vill. För de som är intresserade av att flytta hit kan Charlottenberg.se informera om att här finns låg brottslighet, trevliga bostäder i trevliga bostadsområden samt trevliga människor (med undantag).

Eftersom Charlottenberg är huvudort i den kommun som bildades av flera småkommuner för en herrans massa år sedan så har Charlottenberg Edas kommunhus på central plats, allderles vid torget. Där huserar allt som oftast Socialdemokrater, men även Centerpartister och en och annan moderat. Det finns även vissa oppositionella element i form av lokala partier.
Rent generellt så kan man säga att Eda har en majoritet av Socialdemokratiska väljare.


Älven sedd från gamla bron
Charlottenbergs historia grundas som så många andra orter på en fors. Vrångsälven vars vatten i slutändan hamnar i Vänern vi Glafsfjorden, ringlar sig i märkliga krumsprång genom Eda kommun.
Den kommer från Norge och har kontakt med norges största vatten, Glomma och Mjøsa.
Charlottenberg löper dock ingen större risk för allvarliga översvämmningar eftersom älven ligger klart lägre än Charlottenberg. Endast ett fåtal bostäder hotas.
Populärt, framförallt för tyskar eller andra turister som njuter av natur är att paddla nedför Vrångsälven och kanske vidare mot Glafsfjorden, eller kanske hela vägen till Göteborg! I teorin kan man faktiskt lägga en pinne i Vrångsälven som en dag rinner ut i havet i Göteborg.

När järnvägen kom började Charlottenberg växa. Det hette inte riktigt Charlottenberg än. Det var inte förrän en viss patron döpte den lilla orten efter sin fru Charlotta Berg som vi fick namnet Charlottenberg.
Charlotta Berg firas ännu idag med Charlottadagen, en byst och sin silhuett prydandes de välkomstskyltar som satts upp vid 61:an.

I modern tid spelar dock norrmännen den absolut största rollen. Hade det inte varit för gränsens närhet så hade Charlottenberg varit en ganska betydelselös ort i Sverige. Prisskillnaden mellan länderna har speciellt sedan Sverige gick med i EU växt och Sveriges billiga varor lockar miljoner norrmän varje år. Många åker till Strömstad eller Årjäng, men många åker till Charlottenberg, vilket vi är glada för.